En riktig Quinna i
psykoanalyssoffan

Michael Nystås förförs av Mare Kandre.


"Quinnan och Dr Dreuf" är en liten, nätt roman om kvinnor genom tiderna.
 Och om männens rädsla för dom.
 Heter man Mare Kandre kan man inte misslyckas.

"Quinnan och Dr Dreuf" är den svenska författarinnans åttonde roman sedan debuten med "I ett annat land" 1984. Boken utkom 1994 och var hennes senaste roman tills hon följde upp den i höstas med "Bestiarium" (Albert Bonniers Förlag), som kan komma att recenseras här senare.
 Titeln anspelar givetvis på psykoanalysens berömde fader, Sigmund Freud. Dr Dreuf är en självupptagen, motbjudande liten man med en överväldigande kvinnoskräck som han försöker leva med. Han driver en liten praktik på Skoptofiligatan i den fiktiva staden Trils.
 Hela anslaget är sagobetonat.

Hit kommer en eftermiddag Quinnan och lägger sig i analyssoffan. Dreuf ber henne berätta och det visar sig att hon bär alla kvinnors umbäranden och lidanden genom tiderna på sina axlar. Hon är en multipel personlighet som blir dom personer hon berättar om - ena stunden är hon en häxerianklagad kvinna som bränns på bål under medeltiden, andra stunden är hon en våldtagen tonårsflicka, och i tredje en uttråkad överklasslady.
 Samtidigt som Dreuf konfronteras med sin kvinnoskräck, möter Quinnan alla manliga fördomar. Ibland blir det riktigt dråpligt mitt i allvaret. Bland annat säger sig Dreuf känna till var kvinnans själ finns i kroppen och ser som sin främsta uppgift att befria kvinnan ur sitt helvete - att vara kvinna.

Mare Kandres språk är fjäderlätt, hennes prosa flyter lätt, vackert och trots sitt allvarliga ämne skrattar jag till flera gånger under läsningen av "Quinnan och Dr Dreuf".
 Kandres bok ger mig samma frihetskänsla som jag fick av Gene Brewers "Mannen från K-PAX". Framställningen av den lille motbjudande doktorn är oslagbar. Bit efter bit läggs till hans ömkliga gestalt. Hela tiden tror han sig förstå kvinnans psyke i detalj.
 Uppfriskande läsning, på min ära.
 Jag kommer säkert att läsa fler böcker av Mare Kandre.

av michael nystås


EN NY BOK:
Mare Kandre: Quinnan och Dr Dreuf
(Albert Bonniers Förlag, 1994. 152 sidor.)


[ Hem ] | [ Innehåll ]